PROJECT

PROJECT2021.08.20

NKSK / sside architects

2つのボリュームが寄り添うように建つ変形敷地の家

(English below)

計画地は自然の豊かな駒沢公園付近の住宅街である。その土地は3方からの道路が入り混じるように接し、さらに東側の敷地形状も雁行しているという一切平行の線が存在しない18坪の変形狭小敷地であった。変形地ゆえに、整った面積の確保が難しいこのような土地でも、家族3人が暮らしやすい明るい住宅ができないかというのが建主からの要望であった。

まず土地を慎重に観察して見えてきたことが2つあった。1つ目は「2方向の隙間」である。雁行した道路に接した変形地。東側には空地があるものの、北側は隣家が迫り、隣家のテラス、奥のアパートの共用部など多くの視線に晒されている。その中で、敷地北東側の雁行した先、密集した隣地建物同士の隙間。この隙間から計画地に光がほのかに届いていた。次に道路に面する南側も、雁行していることで視線が抜け、光や風を取り込みやすいスペースが存在していた。
2つ目は「2つのボリューム」である。変形した敷地内に要望となる建築可能な最大ボリュームを落し込む際に、ひょうたんのような形をしたこの敷地には2つのボリュームが生まれるのではないかと考えた。大小2つの建築が寄り添うような、緩やかな輪郭が見えてくる。

土地の周辺環境から見えてきた2つの手がかりから、「2方向の隙間」を望む「2つのボリューム」をコンセプトにプランを練り始めた。まず2つのボリュームには隙間に向かう「方向」を与える。北側のボリュームには南の向き、南側のボリュームには北側の向きを。そうしてできたボリュームを、定めた方向の上部に向かって立ち上げていく。それはまるで隙間という点につまみ上げられるかのように緩やかに。定めた方向に伸びていく過程でボリュームは2つの五角形の駒のような平面となった。屋根形状は片流れ屋根ではなく、4本の登り梁で組む多面型屋根にすることで、室内の開放性を保ちながら周囲への圧迫感を軽減できるように計画している。この按排を調整しながら構成されたヴォリュームは、道路側と北側からの斜線制限もクリアし、更に周囲の住環境にも配慮したこの土地に適した形態へと成っていく。

内部のゾーニングは、最も光や風を取り込む北側のボリュームの2階部分にLDKを配置した。その取り込んだ室内には製作のダイニングテーブルを配置した。約1800mm×1600mmという、3人住まいにはもてあましそうなサイズのテーブルは、外部から取り込んだ光や風、景色を楽しみながら食卓を囲んだり、ときには子供の勉強スペースとなったりと、いろんなかたちで家族が集まる場となってくれることを期待している。
上部には勾配天井を利用したロフトを設けた。ロフトの骨組みは田の字に組み、吹抜けと交互にレイアウトすることで居場所によって見え隠れする勾配天井が空間の視覚的効果を生み出してくれる。南側のボリュームの2階にはご主人の書斎。将来的に子供部屋へと移り変わって使っていただく想定である。LDKに隣接させたのは、子供部屋となった際にLDKを介した動線計画としてほしいという建主の要望も含まれている。北側ボリュームの1階部分に、残る要望の主寝室、備蓄収納、洗面室、浴室をスムーズな動線となるよう丁寧にレイアウトし、南側1階部分に駐車スペースを配置した。

都内では密集した変形地は多く存在する。それらにまったく同じ条件は存在せず、同じコンセプトは生まれない。建主には、逆に今回のような変形地だからこそオリジナリティのある間取りができたと言っていただけた。「2方向の隙間」を望む「2つのボリューム」は、それぞれの方向から、季節や時間帯、居場所によって異なる光、風、景色を内部へ取り込む豊かな住宅となった。N(北)を向くK(駒)、S(南)を向くK(駒)の住宅が完成した。(飯泉洋紀)

A house on a deformed site where two volumes are built together

The project site is located in a residential area near Komazawa Park, which is rich. Roads from three sides bordered the land. In addition, the east side of the site is a 60 square meter-shaped narrow site with no parallel lines. The client’s request was to create a bright and comfortable house for a family of three, even though it was difficult to secure a well-defined area for such a site.

First, two things became apparent after careful observation of the land: the first was the “gap in two directions. The first was “gaps in two directions. Although there is a vacant lot on the east side of the site, the neighboring house looms on the north side, exposing the site to many eyes, including the terrace of the neighboring house and the apartment’s common area in the back. On the northeast side of the site, there is a gap between the dense adjacent buildings. Through this gap, the light was faintly reaching the area. Next, on the south side of the site facing the road, there was a space where the line of sight could be cleared, and light and wind could be quickly drawn in.
The second is the “two volumes.” I thought that two volumes could be created on this gourd-shaped site when I put the maximum volume that could be built on the site, which was deformed. A gentle outline of two buildings, one large and one small, nestled together can be seen.

Based on two clues from the surrounding environment of the land, I began to develop a plan based on the concept of “two volumes” with a desire for a “gap in two directions.” First of all, the two volumes were given a “direction” toward the gap. The north volume is assigned a south orientation, and the south volume is given a north orientation. The volumes are then raised toward the top of the defined direction. This is done gently as if a gap was picking it up. In extending in the specified direction, the volume became a plane like two pentagonal pieces. The roof is not a single-flowing roof, but a multi-faceted roof with four climbing beams, which reduces the sense of oppression to the surroundings while maintaining the openness of the interior. The volume composed by adjusting the proportion and distribution of the roof clears the diagonal restriction from the roadside and the north side. It becomes a form suitable for this land in consideration of the surrounding living environment.

For the interior zoning, the LDK is located on the second floor of the volume on the north side of the building, which receives the most light and wind. In this room, we placed a dining table. The table is approximately 1800mm x 1600mm, a size that would be too much for a three-person house. We hope that it will become a place where the family can gather in various ways, such as around the dining table while enjoying the light, wind, and scenery brought in from the outside, or sometimes as a study space for the children.
The upper part of the building has a loft with a sloping ceiling. The loft is built in a crisscross pattern, alternating with the vaulted ceiling to create a visual effect of a sloping ceiling that can be seen and hidden depending on where you are. On the second floor of the south is the master’s study. The master’s study is intended to be converted into a child’s room in the future. Adjoining the LDK is the owner’s request for a flow line through the LDK when it becomes a child’s room. On the first floor of the north volume, the master bedroom, storage room, washroom, and bathroom were carefully laid out to create a smooth flow of traffic, and the parking space was placed on the first floor to the south.

There are many dense and deformed lots in Tokyo. They do not have exactly the same conditions, and the same concept cannot be created. On the contrary, the client told me that he could create an original floor plan because of the deformed lot. The “two volumes” overlooking the “gap between the two directions” became a rich house that brings in a different light, wind, and views from each direction, depending on the season, time of day, and location. The houses of K (piece) facing N (north) and S (south) have been completed. (Hiroki Iizumi)

【NKSK】

所在地:東京都世田谷区駒沢
用途:戸建住宅
クライアント:個人
竣工:2020年

設計:sside architects
担当:杉山純一、飯泉洋紀
家具:Workscreator
施工:エフォークス

撮影:小野吉彦

工事種別:新築
構造:木造
規模:地上2階
敷地面積:59.92m²
建築面積:39.35m²
延床面積:69.92m²
設計期間:2019.07-2019.12
施工期間:2020.01-2020.06

【NKSK】

Location: Komazawa, Setagaya-ku, Tokyo, Japan
Principal use: Residential
Client: Individual
Completion: 2020

Architects: sside architects
Design team: Junichi Sugiyama, Hiroki Iizumi
Furniture: Workscreator
Contractor: Efforks

Photographs: Yoshihiko Ono

Construction type: New Building
Main structure: Wood
Building scale: 2 stories
Site area: 59.92m²
Building area: 39.35m²
Total floor area: 69.92m²
Design term: 2019.07-2019.12
Construction term: 2020.01-2020.06