PROJECT

PROJECT2021.09.28

宮原眼科 / タカラスペースデザイン

光や空間の質を段階的に切り替えたクリニック

(English below)

手術を得意とする眼科医院の、手術前待合空間。
落ち着いた暖色空間から、手術室の寒色空間へと断絶して切り替わるのではなく、壁は曲線で緩やかに奥へ導き、床は3色に徐々に切り替え、照明も3つの色温度で、グラデーション状に空間の質が切り替わっていく。心の準備を整えるために、オペの不安な気持ちを段階的に変化するようにし、小物も含めて手術前の不安感を和らげる効果を狙っている。(堀川 塁)

Ophthalmology that focuses on shape and color temperature to relieve anxiety about surgery

This is a waiting space before surgery for an ophthalmology clinic that specializes in surgery. Rather than switching from a calm warm-colored space to a cold-colored space for the operating room, the walls are curved and lead gently to the back, and the floor is switched between three colors. The lighting also has three different color temperatures, and the quality of the space switches like a gradation. To prepare the mind, the anxiety of the operation is made to change step by step, and the accessories are included to aim at easing the anxiety before the operation. (Rui Horikawa)

【宮原眼科】

所在地:埼玉県さいたま市大宮区桜木町2-1-1アルシェ大宮6F
用途:医療施設
クライアント:宮原眼科
竣工:2020

設計:タカラスペースデザイン
担当:堀川 塁
照明:コイズミ照明
施工:タカラスペースデザイン

撮影:宮本啓介

工事種別:新築
構造:RC造
規模:6階部分
敷地面積:109.00m²
設計期間:2020.04-2020.07
施工期間:2020.07-2020.08

【Miyahara Eye Clinic】

Location: 2-1-1 Arche Omiya 6F, Sakuragi-cho, Omiya-ku, Saitama-shi, Saitama, Japan
Principal use: Clinic
Client: Miyahara Eye Clinic
Completion: 2020

Architects: TAKARA SPACE DESIGN
Design team: Rui Horikawa
Lighting: KOIZUMI Lighting Technology
Contractor: TAKARA SPACE DESIGN

Photographs: Keisuke Miyamoto

Main structure: Reinforced Concrete construction
Building scale: 6th floor
Site area: 109.00m²
Design term: 2020.04-2020.07
Construction term: 2020.07-2020.08

Other works

PROJECT2021.08.04

TUNE / タカラスペースデザイン

塗り壁で仕上げた台形アーチが洞窟にいるような非日常感を演出する美容室