PROJECT
PROJECT2022.03.31

両国湯屋 江戸遊 / 久保都島建築設計事務所

風でそよぐ暖簾のようなファサードで江戸を表現する温浴施設

(English below)

両国の北斎通りに面する温浴施設〈江戸遊〉の増築プロジェクト。江戸遊は葛飾北斎ゆかりの地で江戸をテーマにした温泉スパ、都市型スーパー銭湯である(温浴スパ、サウナ、岩盤浴、エステ、お休み処などの複合温浴施設)。
ファサードは、江戸小紋柄のパンチングをあけた大きなのれんをイメージしたデザインで、既存棟と増築棟のジョイントを縦目地に隠すことで一体的にしている。高さ20mのファサードの低層部分を風になびいたかのように柔らかく曲げることで、のれんをくぐるという体験をよりダイナミックにしている。

女性風呂は、漂う雲の合間にいるようなイメージのデザインを考えた。掛け湯からはじまり、高濃度炭酸泉、ジェットバス、水風呂などさまざまな種類のお湯を楽しく巡れるよう、それぞれ形の異なる雲形の浴槽には高低差もつけ、お湯ごとに違った風情を感じられるように計画している。雲のような天井には、照明や排気口が組み込まれている。
北斎のもつ世界観にインスピレーションを得ながら、現代的あるいは近未来から見た江戸の世界の構築を目指した。(久保秀朗+都島有美)

A hot bath facility that expresses Edo with a façade that resembles a curtain swaying in the wind

Ryogoku Yuya Edoyu is a spa facility facing Hokusai Street, located in between the Edo-Tokyo Museum and the Sumida Hokusai Museum. We designed an annex to the existing public bathhouse. Our addition increased the total floor space of the facility twofold. We furthermore completely renovated the facility while keeping a certain portion of the existing interior intact.
While staying true to Hokusai’s world, in our design, we also tried to emphasize the concept of the word “yu (Play)” in Edo-yu, which means “freely wandering and enjoying.” Our design thus allows the facility’s visitors to enjoy the experience of wandering through various “nooks of comfort” created throughout the bathhouse.
Our facade design seeks to recall the image of fresh, whitish-grey bathhouse Noren (split curtains hung outside the bathhouse entrance) wavering refreshingly in the wind. Aluminum panels punctured with an Edo komon pattern (Hokusai loved komon patterns, which are intricate dye patterns that were popular during the Edo period) contain vertical slits that blur the joint between the new annex and the existing building, making the two buildings appear as a unified whole. The seigaiha pattern (depicting waves in the blue ocean) pierced in the facade gradually disappears as it nears the upper floors of the building, representing the refined tastes of the people of the Edo period, for whom the intricateness of these patterns was a source of competition (for the more intricate the pattern, the more skilled the artisans that lords had). By connecting an urban scale with the more human scale of passing under a Noren, we dynamically represent the experience of moving from the modern city to the Edoyu world.
The annex is designed with no columns or beams through the use of an RC thick wall and floor structure. We designed small spaces through the use of bathtubs, furniture, finishing materials, ceilings, and differences in lighting environments – all so that they would form a continuous sequence. This allowed us to create a layered landscape upon which a maximum of 400 visitors can all enjoy and find their very own nooks of comfort.
For the women’s bath, we wanted to create a space of baths floating in the clouds. Starting with the kakeyu (water poured on oneself before entering the bath) to the high concentration carbonated bath to the jet bath to the water bath, we designed the bathtubs in unique cloud shapes at different heights so visitors can wander and enjoy the various styles of the baths. The cloud-like ceiling contains lighting and exhaust vents.
Spaces with varying functions, such as a rest area composed of four different sections, a hot stone spa & salon treatment area, and a co-working space called “yu work” (“yu ” means bath) in the old building that keeps the image of the former spa intact, were all designed around a central luminous ceiling and connected through a staggered passageway.
While our inspiration derives from Hokusai’s world, our goal was to construct the Edo world from a modern, or perhaps even near future, perspective. (Hideaki Kubo + Yumi Tsushima)

【両国湯屋 江戸遊】

所在地:東京都墨田区亀沢1-5-8
用途:複合施設、公衆浴場・銭湯
クライアント:東新アクア
竣工:2019年

設計:久保都島建築設計事務所
担当:久保秀朗+都島有美
コンストラクションマネジメント:佐藤総合計画
構造設計:TIS & PARTNERS
設備設計:ZO設計室
照明計画:杉尾篤照明設計事務所
サウナ設計:メトス
グラフィックデザイン:粟辻デザイン
岩盤浴設計:アクアエンタープライズ
家具:オリバー、インテリアズ
エステ什器設計:ロク
ファサードパネル:菊川工業
施工:松井建設

撮影:Koji Fujii / ナカサアンドパートナーズ

工事種別:新築
構造:鉄筋コンクリート造
規模:地上5階
敷地面積:947.34m²
建築面積:802.16m²
延床面積:3625.78m²
設計期間:2016.12-2017.09
施工期間:2017.10-2019.06

【Ryogoku Yuya Edoyu】

Location: 1-5-8, Kamezawa, Sumida-ku, Tokyo, Japan
Principal use: Complex facilities, Public bus
Client: Toshin Aqua
Completion: 2019

Architects: Kubo Tsushima Architects
Design team: Hideaki Kubo + Yumi Tsushima
Construction Management: AXS SATOW
Structure engineer: TIS & PARTNERS
Facility Design: ZO Consulting Engineers
Lighting planning: SUGIO LIGHTING DESIGN
Sauna planning: METOS
Graphic Design: AWATSUJI design
Bedrock Bath planning: AQUA ENTERPRISE
Furniture: Oliver, INTERIORS
Esthetic Furniture planning: Roku
Architectural Metalwork of the aluminum panels: KIKUKAWA KOGYO
Contractor: Matsui Kensetsu

Photographs: Koji Fujii / Nacása & Partners

Construction type: New building
Main structure: Reinforced Concrete construction
Building scale: 5 stories
Site area: 947.34m²
Building area: 802.16m²
Total floor area: 3625.78m²
Design term: 2016.12-2017.09
Construction term: 2017.10-2019.06

【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ