ビャルケ・インゲルス(Bjarke Ingels)率いるビャルケ・インゲルス・グループ(Bjarke Ingels Group、以下BIGと表記)が設計した〈オテル デ オルロジェ(Hôtel des Horlogers)〉は、地形に沿いながらジグザグに伸び、それぞれの部屋から渓谷の眺望が楽しめるブティックホテルです。
フランス語で時計製造を意味する「オルロジェ(Horlogers)」という言葉が示す通り、1875年から続くスイスの時計メーカー オーデマ・ピゲの創業地であるジュウ渓谷で、地元の住民と国内外の時計愛好家、建築愛好家、自然愛好家の出会いの場となるよう設計されました。
稀代の建築家 ビャルケ・インゲルスとは何者か?BIGが手がける独創的な建築から住宅開発のスタートアップまで プロジェクトを通して大解剖!
(以下、BIGから提供されたプレスキットのテキストの抄訳)
〈オテル デ オルロジェ〉は、前身であるオテル デ フランス(Hôtel de France)が1857年から居を構えたル・ブラッシュに位置し、ジュウ渓谷にインスパイアされた。BIGによって設計され、スイスの建築事務所CCHEによって実現されたこの前衛的な建築は、ジュウ渓谷の地形に沿うように、ジグザグのスラブが草原に向かって徐々に下っている。
持続可能な建築を評価するMinergie-ECOの認証を受けているこの4つ星ブティックホテルは、環境への影響を軽減するため、建物の開発から日々の運営に至るまで、全体を通して持続可能なアプローチを導入している。
ホテルのインテリアデザインは、建築事務所AU*Mが周囲の景観へのオマージュとして考案したものであり、石や木といった地元の素材を使い、訪れる人々をジュウ渓谷の自然環境に浸らせながら、上質さ、快適さ、和やかさを調和させている。また、ミシュランの星を獲得したシェフ、エマニュエル・ルノー(Emmanuel Renaut)のレストランでは季節の食材や地元産の食材を楽しむことができる。
国内外の時計愛好家、建築愛好家、自然愛好家の出会いの場となることを意図したこの施設は、ジュウ渓谷における観光の発展を促し、地元の専門知識や伝統を奨励する。
自然の地形にシームレスに溶け込む〈オテル デ オルロジェ〉は、近接性、持続可能性、時計製造の伝統を融合させたコンセプトにより、周囲の景観とシームレスに溶け合い、観光客をジュウ渓谷の中心へと誘う。
前衛的かつ透明性のあるコンセプトにより、来訪者はスイスの高級時計の発祥地の1つであるジュウ渓谷の自然環境に浸ることができる。
渓谷に接するリソウド・フォレストに惚れ込んだビャルケ・インゲルスは、すべての部屋からこの地域の息を呑むような眺望が楽しめるようホテルを設計した。一般的なホテル建築の常識を逸脱した、渓谷に向かって下るスラブで構成されており、自然の中に連続する道をつくりながら地形を受け入れるようにわずかに傾いている。
BIGのコンセプトは、敷地を丘の下に連なる山の稜線として解釈し、建物のブロックはさまざまな樹木や植物が生い茂る一連の土手を形成している。
内部ではシンプルなラインと洗練された表現の現代的なロビーが迎え入れ、進むにつれてよりしなやかで素朴な建築要素へと変化していき、コントラストを生み出す。
ホテル内部の通路は、ジグザグに伸びるホテルの特徴的な構造に沿っており、ゲストルームからスイートルームまで、さまざまなタイプの50の客室をつないでおり、他にも2つのレストランとバー、ウェルネスセンター、2つのセミナールームがある。
〈オテル デ オルロジェ〉は、地元の住民、緑地を求める観光客、時計や建築の愛好家、地元の時計ブランドなどが集う場所として、訪れる人々をゆっくりと自然との触れ合いへと誘う。
このホテルに隣接する、ガラスの螺旋で構成された〈ミュゼ アトリエ オーデマ ピゲ〉も、同じくBIGが設計を行った。
渓谷の牧歌的な風景にシームレスに溶け込む〈オテル デ オルロジェ〉は、環境に優しい素材を厳選し、土壌を厳格に保護し、エネルギー消費を抑えた、総合的なエコ・フレンドリー・アプローチにより、エネルギー効率と建物のエコロジーに基づくMinergie-ECO認証を取得した。
ホテルに設置された86枚の太陽光発電パネルが、施設に必要なエネルギーの一部を賄っている。さらに、供給される水は敷地内でボトリングされ、輸送よるエネルギーを大幅に削減し、有機廃棄物はメイコー・グリーン・ウェイスト・ソリューション・システムによってバイオマスに変換された後、電気と熱に変換される。他にも、生分解可能な使い捨ての容器やスリッパ、トレーサビリティのある化粧品を採用している。
〈オテル デ オルロジェ〉の持続可能なアプローチはCO2を削減するだけでなく、地域社会を支援し、地域経済に参加するために、地元のパートナーシップを包含している。
スパでは、スイスのブランド Alpeorが開発した、ジュウ渓谷と近隣のヴァレー地方に自生する植物や花を100%使用した製品を使うことができ、レストランのメニューの70%を地元産の食材が占め、地元のワインやスピリッツ、地元で醸造されたスイスビールとともに提供される。
また、地元の生産者から供給される新鮮な野菜やその他の食材だけでなく、ホテルの自家菜園で収穫した果物、野菜、ハーブもレストランで使用されている。
紅茶やコーヒーなど、どうしても輸入に頼らざるを得ない原材料については、原産国での有機栽培を支援し、コーヒーはジュウ渓谷で焙煎され、生分解性カプセルで提供される。
〈オテル デ オルロジェ〉では、ジュウ渓谷で発展したオーデマ・ピゲ独自の伝統とノウハウを広めるため、ホテルでの宿泊と時計製造にまつわるさまざまな名所の訪問を組み合わせたパッケージが用意されており、隣接した〈ミュゼ アトリエ オーデマ ピゲ〉のガイドツアーも数量限定で用意されている。
〈オテル デ オルロジェ〉は、1857年にル・ブラッシュに設立され、1984年に再建された後、2000年に閉鎖されるまで、多くの観光客を迎えてきたオテル デ フランスの歴史に基づいている。
2003年、オーデマ・ピゲはこの歴史的建造物を購入、改装し、2005年に「オテル・デ・オルロジェ」として新たな世代の訪問者に門戸を開いた。その後、2016年にホテルは閉鎖され、2022年3月に〈オテル デ オルロジェ〉として生まれ変わったのである。
以下、BIGのリリース(英文)です。
THE NEW HÔTEL DES HORLOGERS OPENS ITS DOORS IN THE VALLÉE DE JOUX
Le Brassus, March 2022 – Inspired by the Vallée de Joux, the new Hôtel des Horlogers opens its doors in the village of Le Brassus, where its predecessor, the Hôtel de France, settled in 1857. This hotel has been designed by BIG – Bjarke Ingels Group and realised by the Swiss architecture office CCHE, two partners who also signed the Musée Atelier Audemars Piguet situated a few steps away. The building’s avant-garde architecture follows the Vallée de Joux’s topography thanks to zigzagging slabs gradually descending towards the meadows. Certified Minergie-ECO®, the superior 4-star Boutique hotel has implemented a holistic sustainable approach from the building development to its day-to-day operations to reduce its environmental impact. Furthermore, the hotel’s interior design has been imagined by AU*M as a tribute to the surrounding landscape, while the restaurants entrusted to Michelin-starred Chef Emmanuel Renaut rely on seasonal and locally sourced ingredients. Intended as a meeting point for local and international watchmaking, architecture and nature lovers, this welcoming venue encourages the development of tourism in the Vallée de Joux and promotes local expertise and heritage. Seamlessly integrated within the natural topography, the Hôtel des Horlogers brings visitors into the heart of the Vallée de Joux thanks to a concept blending proximity, sustainability and horological heritage.
A NEW ARCHITECTURAL CONCEPT SIGNED BY BIG
Imagined by the global architecture firm BIG – Bjarke Ingels Group, the Hôtel des Horlogers seamlessly integrates with the surrounding landscape. Thanks to an avant-garde, transparent concept, visitors are immediately immersed in the natural environment of the Vallée de Joux, one of the cradles of Swiss complicated watches. Having fallen in love with the Risoud Forest, which borders the valley, Bjarke Ingels conceived the hotel so that all the rooms would offer a breathtaking view of the region. Departing from the usual codes of hotel architecture, the building consists of slabs descending towards the valley and tilting slightly to embrace the topography while creating a continuous path in nature. BIG’s concept interprets the site as a series of mountain ridges running down the hill, while the building blocks form a series of berms lined with varied trees and plants.
Inside, the simple lines and refined language of the contemporary lobby contrasts with the more sinuous and rustic architectural elements that visitors can admire as they progress inside the building. An interior passageway follows the hotel’s atypical zigzagging structure and connects the 50 rooms, varying in type from the Valley Guest Room to the Signature Suite. The hotel also encompasses two restaurants and a bar open to all, a wellness centre as well as two seminar rooms. Imagined as a meeting point for local inhabitants, tourists in search of preserved green spaces, watch and architecture enthusiasts as well as local watchmaking brands, the Hôtel des Horlogers invites visitors to take their time and connect with nature.
This feat of architecture follows in the footsteps of the Musée Atelier Audemars Piguet’s glass spiral also designed by BIG. Located a few steps away from the hotel, this ultra-contemporary pavilion was inaugurated in 2020 and awarded 9 prizes, including the Best Architecture Award by the American Institute of Architects (AIA) on January 12, 2021.
INSPIRED BY THE LANDSCAPE OF THE VALLÉE DE JOUX
To build and arrange the hotel’s 8,715 square-metre surface, BIG worked in collaboration with CCHE, the appointed local architect and general planner which was also involved in the construction of the Musée Atelier Audemars Piguet, as well as AU*M, the interior design architect. Made of local materials such as stone and wood, the interior design immerses visitors in the Vallée de Joux’s natural environment, while blending quality, comfort and conviviality.
The ceiling of the lobby boasts imposing white trees giving the impression that the forest reflects on the Lac de Joux. The rooms’ décor is for its part welcoming and refined, interweaving local spruce surfaces, large bay windows and smooth concrete for a contemporary touch.
RESTAURANTS ENTRUSTED TO EMMANUEL RENAUT
Giving pride of place to gastronomy, the Hôtel des Horlogers has entrusted its three eating establishments to the French three-Michelin-starred Chef, Emmanuel Renaut.
First, the Bar des Horlogers pays tribute to the Vallée de Joux’s inhabitants. Its small local à la carte menu and its signature cocktails made from plants from the Risoud forest can be enjoyed throughout the week in a relaxing atmosphere.
Le Gogant,(1) which welcomes up to 80 people, presents a refined extensive menu with affordable prices, served throughout the week, at lunch and dinner. The restaurant’s large bay windows open onto both the meadows and the kitchen for a unique dining experience in a décor inspired by the Vallée de Joux. It is open to all, 365 days a year.
Lastly, behind Le Gogant, an intimate space hosts La Table des Horlogers. This gourmet restaurant can gather up to 12 guests around a single table designed to provide a convivial experience. A tasting menu is served every day for a unique exploration of the senses.
A PLACE IN SYNC WITH ITS ENVIRONMENT
The Hôtel des Horlogers’ zigzagging architecture descending towards the surrounding meadows seamlessly integrates into the Vallée de Joux’s pastoral landscape. The hotel’s sustainable commitments can be seen in the careful selection of eco-friendly materials, in the strict soil protection and in its low-energy consumption. This holistic eco-friendly approach has enabled the Hôtel des Horlogers to obtain the Minergie-ECO® certification based on its energy efficiency and building ecology.
The hotel is equipped with 86 photovoltaic panels which provide part of the energy needed for the establishment. Furthermore, water sourced in Le Brassus is bottled on site to drastically reduce grey energy linked to transportation, while organic waste is transformed into biomass via a Meiko Green Waste Solutions system before being converted into electricity and heat.
In addition, the hotel aims to be plastic free thanks to the implementation of numerous alternatives to the use of this component. Single-use items, for instance, are packaged in biodegradable containers. All cosmetics provided in the rooms are fully traceable and supplied in eco-friendly dispensers, thus reducing waste by 67% and minimising the hotel’s environmental impact. The hotel team has also opted for hessian bags, wooden combs, fully biodegradable slippers and even pencils containing thyme seeds instead of the usual pens.
Lastly, the hotel’s two car parks, which feature 24 underground and 50 outdoor spaces, are equipped with 10 charging stations for e-cars and 10 for e-bikes.
A PROXIMITY APPROACH
The Hôtel des Horlogers’ sustainable approach encompasses local partnerships as to reduce its carbon footprint, support local communities and participate in the region’s economy. The guests enjoying a relaxing moment at the Spa will benefit from 100% Swiss products, developed by the Swiss brand Alpeor, made with plants and flowers native to the Vallée de Joux and to the neighbouring Valais region.
Local produce, which represents 70% of the hotel’s menus, will notably be honoured with a selection of regional wines and spirits, as well as locally brewed Swiss beers. In addition, the hotel has its own fruit and vegetable garden which covers part of the restaurants’ fruit, vegetable and herb supply. It also relies on fresh produce and other ingredients supplied by local producers.
For raw materials that are inevitably imported, such as tea and coffee, the hotel supports organic productions in the countries of origin. The coffee is then roasted in the Vallée de Joux and provided in biodegradable capsules.
AT THE HEART OF THE VALLÉE DE JOUX’S AGE-OLD HOROLOGICAL SAVOIR-FAIRE
To promote the unique heritage and know-how that developed in the Vallée de Joux, the Hôtel des Horlogers offers several watchmaking packages combining a night at the hotel with one or several visits of prestigious horological landmarks such as the Espace Horloger, private workshops, the Jaeger-LeCoultre Manufacture or the AstroVal observatory. Among these packages, the Hôtel des Horlogers provides a limited number of tickets for one of the guided tours(2) of the Musée Atelier Audemars Piguet which is connected to the hotel by a didactic watchmaking path. The guided visit will introduce visitors to Audemars Piguet’s rich cultural heritage through a display of some 300 timepieces spanning over 150 years of history.Architecture lovers will also be able to admire the inside of the extraordinary glass pavilion designed by BIG.
A HISTORICAL DESTINATION OF LOCAL AND INTERNATIONAL ENCOUNTERS
The Hôtel des Horlogers builds on the history of the Hôtel de France, which was established in Le Brassus in 1857 and welcomed international visitors to the Vallée de Joux for over a century. The hotel became an important stop on the Chemin des Horlogers – the watchmaking route that connected the Vallée de Joux workshops to Geneva, where timepieces were sold by retailers. It was rebuilt in 1984 before welcoming numerous visitors till its closure in the year 2000.
In 2003, Audemars Piguet purchased and refurbished this local historical landmark, which opened its doors to a new generation of visitors in 2005 under the name of the Hôtel des Horlogers. Then, willing to embark on a project more in line with the brand’s values and evolving ecological norms, Audemars Piguet closed the hotel in 2016 to better rethink its conception. The first stone of the new project was laid on June 4, 2018 and a few months later, it was awarded the Leisure Led Development Future Project Award at the World Architecture Festival.
After four years of work, the Hôtel des Horlogers is now ready to follow in its predecessors’ footsteps and welcome its new visitors to the Vallée de Joux.
“Born in Le Brassus, raised around the world.”
「Audemars Piguet Hotel」BIG 公式サイト
https://big.dk/projects/audemars-piguet-hotel-5067