PROJECT
PROJECT2021.07.27

丸山町の家 / 山田伸彦建築設計事務所

周囲の空の広がりにも配慮した堅牢かつ明るいRCの住宅

(English below)

宮崎市の中心市街地に近い場所に建つ、鉄筋コンクリート造2階建ての夫婦と子供3人の住宅である。設計当初から鉄筋コンクリート造を希望されていた。
計画地は住宅街ではあるが、5層程度のマンションや大学、飲食店が混在しており、幹線道路から1本入った通りに面している。
RCの壁構造で無理のないスパンの複数のボリュームで構成している。内部には1.5層分の吹き抜けのあるリビング、対比的にスケールを落とし、木の梁を並べたダイニング、土壁の和室があり、キッチン・水廻り・WICは裏の動線からもアクセスできる。ゾーニングとプランニングできっちりと要望を処理しつつ、大きな要望であったピアノをリビングに置くために天井の高低差や彫り込んだ床、照明などを工夫している。建物の中心にある階段室は、ハイサイドの光で日中も明るくなっている。街並みに対しては、建った後の外部空間で空の広がりを確保するため、ボリュームを分節し、色を部分的につけることで奥行きを与え圧迫感をなくしている。

周辺がある程度密集しているため、壁で中庭を囲い建具の高さなどを抑えつつ南面の建物の上層部から見下げの目線などを避け、広がりのある快適な住空間を計画した。しっかりとした裏の動線や収納が、この家を支えている。(山田伸彦)

Robust and bright RC house that takes into consideration the spread of the surrounding sky

This is a two-story reinforced concrete house for a couple and their three children, located near the center of Miyazaki City. The client wanted a reinforced concrete structure from the beginning of the design.
The project site is in a residential area, but there is a mix of 5-story condominiums, universities, and restaurants, and it faces a street that is one street away from the main road.

The structure is an RC wall structure consisting of multiple volumes with a reasonable span. Inside, there is a living room with a 1.5-story atrium, a dining room with wooden beams in contrast, and a Japanese-style room with mud walls. The kitchen, water, and W.I.C. can be accessed from the back of the house. While the zoning and planning of the house were carefully handled, the height difference of the ceiling, the carved floor, and the lighting were designed to accommodate the piano in the living room, which was a significant request. In addition, the stairwell, located in the center of the building, is brightly lit by high side lighting. After the construction, to secure the expanse of the sky for the surroundings, the volume is segmented. The color is partially added to give depth and eliminate the oppressive feeling to the cityscape.

Since the surrounding area is densely populated to some extent, we planned a spacious and comfortable living space by enclosing the courtyard with a wall and keeping the height of the fixtures and fittings down while at the same time avoiding lines of sight from the upper floors of the building on the south side. A well-designed circulation and storage system support the house. (Nobuhiko Yamada)

【丸山町の家】

所在地:宮崎県宮崎市
用途:戸建住宅
クライアント:個人
竣工:2020年

設計:山田伸彦建築設計事務所
担当:山田伸彦
構造設計:木村佳央構造設計室
施工:増田工務店

撮影:見学友宙、金子美由紀(Nacasa & Partners)

工事種別:新築
構造:RC造
規模:地上2階
敷地面積:325.49m²
建築面積:176.66m²
延床面積:235.37m²
設計期間:2019.04-2019.10
施工期間:2019.11-2020.06

【House Maruyama】

Location: Miyazaki-shi, Miyazaki, Japan
Principal use: Residential
Client: Individual
Completion: 2020

Architects: Nobuhiko Yamada architect
Design team: Nobuhiko Yamada
Structure engineer: Yoshihiro Kimura Structural design
Contractor: Masuda construction

Photographs: Tomooki Kengaku, Miyuki Kaneko / Nacasa & Partners

Construction type: New Building
Main structure: Reinforced Concrete construction
Building scale: 2 stories
Site area: 325.49m²
Building area: 176.66m²
Total floor area: 235.37m²
Design term: 2019.04-2019.10
Construction term: 2019.11-2020.06

【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ