PROJECT

PROJECT2021.09.07

Big Eaves Lounge / シオ建築設計事務所

土地の記憶から着想し多様性を活かす大型物流施設のラウンジ

(English below)

ファッション通販サイト・ZOZOTOWNを運営するZOZOの物流拠点である、つくば市の〈ZOZOBASEつくば1〉の休憩ラウンジ、オフィスである。
ラウンジの意匠は、つくばの古くからの民家の大きな縁側とその先にある庭から着想した。そこから縁側のある民家のあった場所に、縁側と公園の木を残しながら倉庫をつくったようなデザインとした。
使いやすさ、拡張性、フレキシビリティを求められたこのラウンジは、3つのエリアがある。天井高が6mでのびのびと休憩したい人のための公園のような「パークラウンジ」、天井高の低いルーバー下で落ち着いて休憩したい人のための「縁側ラウンジ」、売店の近くでほかの2つのラウンジと雰囲気が異なる「ダイニングカフェ」と、スタッフが自由に選べる。

ルーバー天井とコンクリートの床が演出する「縁側ラウンジ」は、たくさんのスタッフがロッカー室や倉庫へ行くための動線としての高い視認性、床の高い耐久性がある。「公園ラウンジ」は、自販機や冷蔵庫、電子レンジなどをラウンジの真ん中に設置した。本来それらは嫌われ隅に追いやられるものだが、あえてラウンジの真ん中に置くことでどこからでも等距離になり機能面が向上する。それらを視線と動線を仕切るために、公園のフェンスのようなパーテーションで隠す。これらはZOZO社が取り扱う、アパレルの象徴である繊維、茨城の特産品である結城紬をモチーフにし、またたくさんの視線と人が通るラウンジ内で人が通るごとに人が消えたり現れたりと不思議なモアレを起こす。そして働いているスタッフが、窓の大きな明るい、本物の木の床や樹木のある、本当の外のような有機的なラウンジでゆっくりとくつろぐことができる。大きな木やパーテーション、どこからも視認できる大きな時計など機能面と使い勝手、デザイン面とすべてにおいて公園を演出している。休憩ラウンジ全体では、現状390席の席数が最大450席まで増やせる拡張性を備えた。すべて同じ椅子、机の組み合わせでできており、整理整頓しやすい。

オフィスは、柔らかい質感の仕上げを選び、家具はすべて木製とすることで、従来の硬くて無機質で固いイメージのオフィスからの脱却を図っている。会議室はすべての部屋の仕上げや色を変えている。部屋を選ぶ楽しみ、来客者のここへ訪れる楽しみ、そこから生まれる創造力と生産性の向上、仕事の効率化を狙う。

今回のような大きな施設では、たくさんのスタッフが働く。その個性と感性、その時の気分や一緒にいる友達の人数、使い勝手に応えるべく、多様でフレキシブルな場所を設けた。その多様性の中で〈ZOZOBASE〉の焼印のされた同じ椅子やソファ席に座っていることで組織に対する帰属意識、自社ブランドと団結力を意識させる。多様な個性と考えが存在する現代において、それらに答えつつ同じ組織の中で働いているという共通意識をもたせることのできる場所をつくった。(子浦 中)

Lounge with Big Eaves

This is the break lounge and office for Tsukuba Cityʼs “ZOZOBASE Tsukuba1,” the distribution hub for ZOZO, Inc., which manages the fashion mail-order site “ZOZOTOWN.”

The inspiration for these lounge designs comes from traditional folk homes in Tsukuba, which have a large veranda porch attached to a garden. The final design resulted in looking like a storage area replacing a folk home while maintaining its surrounding environment, veranda porch, and the trees from the park.

This lounge, which was designed to achieve usability, expandability, and flexibility, contains three areas. The three areas which staff members can choose from including the “Park Lounge,” which has a six meter-high ceiling and provides an open space for rest and relaxation, the “Veranda Lounge,” designed for people who want calm, contained rest under a low, louvered ceiling, and the “Dining Cafe,” which is located near the shop and has an atmosphere that is distinct from the other two areas.

The inspiration for these lounge designs comes from traditional folk homes in Tsukuba, which have a large veranda porch attached to a garden. The final design resulted in looking like a storage area replacing a folk home while maintaining its surrounding environment, veranda porch, and the trees from the park. The “Veranda Lounge,” with its louvered ceilings and concrete floors, provides clear visibility that allows the many staff members to move back and forth between the locker rooms and storage space, as well as an extremely durable floor. The “Park Lounge” has a vending machine, refrigerator, and microwave installed in the middle of the lounge. These pieces of equipment are often hidden away in the corner, but placing them in the middle means they are equidistant from any point in the room, increasing the efficiency of the space. These pieces of equipment are divided visually and functionally by being partitioned away with a structure that looks like a park fence. These fences were designed with the motif of textiles, which represent the apparel industry that ZOZO, Inc. is a part of, as well as the Yuki-Tsumugi Silk, which is a specialty product of the local Ibaraki Prefecture. These motifs create a mysterious moire effect on the many people observing the lounge, with staff members disappear and re-appear as they enter and exit the partitioned area. The large windows, which let in natural light, along with the wooden floors and real trees within the space, create an organic, outdoorsy space where staff members working everyday can relax and rest.
The large trees, partition, and the large clock that is clearly visible from any part of the room all add to the park-like functionality, usability, and design of this space. The entire break lounge has expandability which could increase the number of desk spaces from the 390 that it is at now to a maximum of 450. These spaces are made with a combination of the same desks and chairs, so it is easy to organize the space.

Same desks and chairs, so it is easy to organize the space. The office was finished to have a soft texture. By using wood for all of the furniture, this office attempts to escape the stereotypical image of office spaces as being hard, formal and cold. Each conference room has different finishes and colors. The enjoyment of selecting a room to use and the guests’ enjoyment visiting these rooms lead to imagination and creativity, increasing productivity and work efficiency.

In a large facility like this one, many staff members work in the same space. The diverse and flexible space allows accommodation for the individuality and sensibility of each staff member, as well as the shift in their mood, emotion, or the number of friends they are with. Within this diversity, space also uses the same chairs and sofa seats marked with a “ZOZOBASE” branding to create a sense of belonging to an organization and solidarity with their own brand. In this modern age that embraces diversity in personality and beliefs, space allows individuality while also creating a shared consciousness that every staff member works for the same organization. (Ataru Shio)

【Big Eaves Lounge】

所在地:茨城県つくば市東光台5-6-2 ZOZOBASEつくば1
用途:休憩ラウンジ、オフィス
クライアント:ZOZO
竣工:2018年

設計:シオ建築設計事務所
担当:子浦 中
照明設計:杉尾篤照明設計事務所
什器:クレド
家具:インターオフィス
植栽:SOLSO
施工:西松建設

撮影:淺川 敏

工事種別:新築
構造:鉄骨造
延床面積:1099.00m²
設計期間:2017.11-2018.04
施工期間:2018.06-2018.09

【Big Eaves Lounge】

Location: ZOZOBASE Tsukuba1, 5-6-2, Tokodai, Tsukuba-shi, Ibaraki, Japan
Principal use: Rest lounge, office
Client: ZOZO
Completion: 2018

Architects: Shio Architect Design Office
Design team: Ataru Shio
Lighting design: Sugio Lighting Design Office
Appliance: CREDO
Furniture: inter office
Plants: SOLSO
Contractor: Nishimatsu Construction

Photographs: Satoshi Asakawa

Construction type: New building
Main structure: Steel
Total floor area: 1099.00m²
Design term: 2017.11-2018.04
Construction term: 2018.06-2018.09