PROJECT

PROJECT2021.09.28

川崎のリノベーション / YNY

弧を描き可動する扉が空間とシーンを分ける夫婦の家

(English below)

「広いLDKのある住まいがほしい」。それがクライアント夫婦からの要望だった。奥様は自宅で子供たちのために英語教室を開いている。そこで、私たちは可動間仕切りとして機能する「大きな扉」を提案した。
0度(閉じた)の状態は日常での大きな扉の位置で、空間を広いLDKと物置に分ける。
90度回転させると広いLDKは2等分され、英語教室とダイニングキッチンとなる。つまりプライベートとセミパブリックな空間に分かれる。
150度回転させると庭とつながるサンルームとLDKとなる。旦那様がリビングでゆったりとくつろいでいても、奥様はサンルームで作業に集中することができる。
このように大きな扉の回転角度を変えることで、クライアントのさまざまな生活シーンに合わせて空間を変形させることができる。(西田庸平)

A couple's house where a movable door that draws an arc separates the space from the scene

This renovation project is a combination of habitable and working space for the old couple. The wife has an English course for kids in the living space. A large open living, dining, and kitchen are required for their retirement living. A big swing door is invited as a movable partition in the middle of the living room.
The rotation degree on the swing door shall follow their living style and daily use. 0 degree is an everyday situation to divide the living room and built-in closet.
Ninety degrees is for an English course to divide the classroom and dining room. Private and Public space coexist in a living room.
One hundred fifty degrees is a sunroom and large living-dining room with kitchen. The husband shall have his privacy and enjoyment, and the wife shall concentrate on her work. (Yohei Nishida)

【川崎のリノベーション】

所在地:神奈川県川崎市
用途:共同住宅・集合住宅
クライアント:個人
竣工:2018年

設計:YNY
担当:西田庸平
ビンテージ家具修繕:アレックス
施工:盛人舎

撮影:西田庸平

構造種別:リノベーション
敷地面積:81.00m²
建築面積:81.00m²
延床面積:81.00m²
設計期間:2017.02-2017.07
施工期間:2017.08-2018.01

【Condominium in Kawasaki】

Location: Kawasaki-Shi, Kanagawa, Japan
Principal use: Housing complex
Client: Individual
Completion: 2018

Architects: YNY
Design team: Yohei Nishida
Antique furniture restoration: Arex
Contractor: Seijinsha

Photographs: Yohei Nishida

Site area: 81.00m²
Building area: 81.00m²
Total floor area: 81.00m²
Design term: 2017.01-2017.07
Construction term: 2017.08-2018.01

YNYが手掛けた他の事例

PROJECT2021.05.18

もりまた旅館 / YNY+星安康至建築設計事務所

2つの箱を挿入して多様な空間を重ねた旅館ロビー
PROJECT2021.05.04

シマブルー サウナ / YNY+星安康至建築設計事務所

大開口で外部と一体化する森のサウナ