CULTURE

中国絵画の線のように物語を紡ぐミュージアム

ウートピア・ラボが設計した 太さや明るさが不規則なギャラリーがシアターやスタジオをつなぐ〈モノローグ・アート・ミュージアム〉

CULTURE2022.12.13
〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© Seven W

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© Seven W

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© CreatAR Images

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉は、楕円形のシアター、円形のヨガルーム、四角いダンススタジオを不規則な線のようなアートギャラリーがつなぐ建築です。

直線や曲線、乾いた線や太さの異なる線が1つの作品を形成する中国絵画のように、太さや明るさが移り変わるギャラリーや乾いた筆のような花ブロックの壁など、空間を進むにつれゆっくりと物語が展開する空間となっています。

上海を拠点に活動する建築事務所ウートピア・ラボ(Wutopia Lab)が設計しました。

(以下、Wutopia Labから提供されたプレスキットのテキストの抄訳)

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© CreatAR Images

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© CreatAR Images

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© CreatAR Images

ウートピア・ラボは中国の不動産投資・開発企業シノ・オーシャン・グループ(Sino-Ocean Group)から依頼を受け、世俗の雑念から解放されたいと願う人々のための〈モノローグ・アート・ミュージアム〉を設計した。中国の秦皇島市(しんこうとう-し)、北戴河区(ほくたいが-く)のシートピア公園に建つこのミュージアムは2022年7月に完成し、一般公開された。

3つの住宅地の間に位置する緑地に、1,300m²の建物を分解し配置した、3,600m²の三角形の空間となっている。

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© CreatAR Images

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© CreatAR Images

巻物を広げるように展開する空間

〈モノローグ・アート・ミュージアム〉は、ゆっくりと展開する巻物のような空間である。

角から光が差し込む小さなエントランスシアターから始まり、アートギャラリーに入ると、静かな水の中庭がゆっくりと姿を現し、光がうつろう開放的な廊下を進み、カラフルなヨガルームを経て、明るいアートギャラリーへと進む。

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© CreatAR Images

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© CreatAR Images

次第に光は消え、道は細くなり、壁の裏には隠れた茶室が、突き当たりにはダンススタジオが配置されている。

建物の外へ出て、花プロックの壁に沿って水をかき分けるように進むと、再び小さなエントランスシアターへとたどり着く。そこでは、水辺の6本の木が風に吹かれてささやかに首を振っていて、音を含むすべての風景がゆっくりと展開されていく。

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© CreatAR Images

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© CreatAR Images

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© CreatAR Images

〈モノローグ・アート・ミュージアム〉のホワイエであるシアターは、観客の意識を公演に集中させるために、閉じた空間として設計されている。舞台奥の上部に空けた曲線の天窓からは、昼間の光や月光が滝のように流れ落ちる。

中国絵画における芸術的な最大の特徴は線である。筆のさまざまな部分を使って、まっすぐな線としなやかな線、太い線と軽い線、乾いた線と濡れた線、太さは異なるが連続した線など、さまざまな線を紙の上に形成する。

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© CreatAR Images

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© Seven W

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© CreatAR Images

こうした線は、空間だけでなくスピード感も伝えてくれる。〈モノローグ・アート・ミュージアム〉の境界は、中国絵画のような移り変わるインクの線だと考えている。

出発点となる楕円形のシアター、点のようなヨガルーム、乾いた筆のような花ブロックの壁、それらをつなぐ一筆アートギャラリーは太さとスピードを変えながら、ダンススタジオへと続いていく。

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© Seven W

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© Seven W

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© Seven W

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© Seven W

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© CreatAR Images

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© CreatAR Images

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© CreatAR Images

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© CreatAR Images

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© Seven W

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© CreatAR Images

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© CreatAR Images

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© CreatAR Images

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© Seven W

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© CreatAR Images

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© CreatAR Images

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© CreatAR Images

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© Seven W

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

© Seven W

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

Site Plan © Wutopia Lab

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

Axonometric Drawing © Wutopia Lab

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

Axonometric Drawing © Wutopia Lab

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

Plan © Wutopia Lab

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

Elevation © Wutopia Lab

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

Art Gallery Section © Wutopia Lab

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

Dance Classroom Section © Wutopia Lab

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

Courtyard Space Section © Wutopia Lab

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

Yoga Room Section © Wutopia Lab

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

Flower Brick Wall Diagram © Wutopia Lab

〈モノローグ・アート・ミュージアム(Monologue Art Museum)〉

Flower Brick Wall Detailed Diagram © Wutopia Lab

以下、Wutopia Labのリリース(英文)です。

Monologue Art Museum by Wutopia Lab

Wutopia Lab has been commissioned by Sino-Ocean Group to create a monologue art museum on the park green of SEATOPIA in Beidaihe, Qinhuangdao, dedicated to an infinite minority of people who want to be free from the worldly distractions. It was completed and opened to public in July 2022.

01 Monologue

Queen Dido created the great Carthage by cutting a cow skin into thin strips and circling a piece of land. In an open green space at the intersection of three residential clusters in the Weilan Coast campus, I broke up the 1,300 square meter building into different monoliths combined with walls, corridors and ambiguous spaces into a trangular-shaped 3,600 square meter place, the Monologue Art Museum.

02 Even More Charming

Side A
The Monologue Museum is a slowly unfolding hand scroll. Starting from the small entrance theater where the light breaks through the corners, entering the art gallery, the quiet water courtyard slowly reveals itself along the open corridor with shifting lights, passing through the colorful yoga room to the bright art gallery (exhibition and painting rooms). Then the light fades, the path gets narrower, and you almost miss the tearoom hidden behind the wall. At the end, there is a dance studio. When you exit the building, you continue along the flower wall and wade through the water in the dappled shadows. The water runs through the center and diving the building, seemingly towards the sea. When I came across the small theater again, I saw six trees by the water, whispering and shaking their heads in the breeze. All the scenery including sounds and thoughts slowly unfolded into paintings.

Side B
Monologue Art Museum is a multi-function space. It allows different people to be in different spaces at the same time, but one can be alone in an artistic way. The plan is complex and irregular, and the structural design is not conducive to earthquake resistance. However, when the museum is divided, except for the art gallery, the rectangular dance studio, the circular yoga studio and the oval theater are all symmetrical and regular with excellent seismic performance. In this regard, Lao Hu (structural engineer) set up three seismic joints to divide them into four independent structural units. The expansion and deformation of the extra-long structure was released, reducing the heat stress, and avoiding structural cracks caused by temperature changes. Having to accept the seismic joints, I had to carefully design the nodes to conceal their presence on the roof, façade, and interior to ensure that my painting is visually continuous.

03 Still the Way Back Then

Side A
The small theater is the foyer of the Monologue Art Museum. To reduce the floor area for calculating the floor area ratio, it was designed as a flex space. At the same time, to keep the audience’s attention on the performance and not to dramatize the central water scene, the small theater was designed as a closed space. I cut a curved skylight above the back of the stage to allow daylight or moonlight to spill down like a waterfall, “There is a crack in everything, that’s how the light gets in.”

Side B
Separated from the main steel structure, the small theater is shaped by a continuous closure of the reinforced concrete wall panel structure, an elliptical column standing on the pool. The inside is noisy while the outside is quiet.

04
All in One

Side A
The most artistic feature of Chinese painting is the line. Different parts of the brush are used to form various lines on the paper, straight and flexible, thick and light, dry and wet, varying in thickness but continuous. Such lines not only inform space but also frequency. I see the boundary of the Monologue as such a shifting ink line. I use white instead of black in the architecture. The starting stroke is the small oval theater. The point is the yoga room, the dried brush is the flower wall, the art gallery is the stroke that connects these, the thin and somewhat fast is the corridor with a nib, then it leans to become a side peak forming a slow thick line, the enlarged art museum, then the dance studio is a stroke slowly back to the nib. At the beginning the art gallery and the art museum are closed on the outside and open on the inside to the water courtyard, while after that it is closed on the inside and open on the outside to the large landscape, which resembles how the pen moves.

Side B
I wanted the glass surface facing the exterior of the courtyard and the museum to have a continuous view without any structural elements. To reduce the self-weight of the structure and to reduce the size of the structural elements, the roof is made of a whole cast layer of 40mm fine stone concrete with ribbed patterned steel plates on top to ensure thermal insulation and waterproof performance. Then Lao Hu set up independent column overhanging beam steel units in the narrow corridor, and hid them in the walls. And the single-span frame overhanging beam steel structure unit was used in the enlarged art museum space. The maximum overhang is 4.6 meters. It ensures a fully permeable effect with no vertical elements blocking the facade facing the water courtyard.

05 Above and Below

Side A
In 2009 I visited a dance school in London designed by Herzog & De Meuron. The director politely told me that dancers want to have a lot of light when they train. The so-called beautiful landscape and colorful façade would interfere with their emotions. I designed the dance studio at the Monologue as a translucent glass box, with enough light but filtering out the outdoor scenery as a backdrop. Behind the mirrored wall of the classroom is the entrance foyer and the dressing room in the mezzanine. The dancers can then dance as above and so below.

Side B
The dance classroom only has a small area of mezzanine space on one side of the entire regular plan square. To avoid sudden changes in local stiffness on the structure of adverse seismic effects, Lao Hu suggested using hinged connection in the mezzanine beams and columns, to ensure that the classroom rule of single-story steel frame system.

06 It’s Always Been Like This

Side A
I gave up my dream of landscape painting after copying Ni Zan’s Six Gentlemen in my second year, realizing that I would never be able to be an artist like him. But those six trees became my lingering obsession. Therefore, many of my works in the future have the design of using the trees as a point of reference. This time, due to the limitation of climate and source, I used pine, elm, cypress, maple, oak and celtis sinensis in the north instead of Ni Zan’s original six types of trees in Jiangnan to form new Six Gentlemen of the water garden.

Side B
The client suggested that turn the equipment room into a tearoom. Then the equipment had to be placed outside in two groups, one in the courtyard and the other one in the green space outside the gallery. I designed a leaf-shaped perforated aluminum baffle to hide the equipment. The equipment was turned into an installation for the Monologue Art Museum.

07 The only Light in the Darkness

Side A
The courtyard was originally designed to have white dry-clay-stone floor. It could give the whole building a weightless feeling, which was successfully experimented in my White Upland project, creating an unreal illusion. I changed my mind when I designed the presentation of the Six Gentlemen, instead of pursuing a slightly sweet dream, I tried to express a somewhat melancholic mood after reflection. The painting of Six Gentlemen expresses the vast water surface with a large amount of emptiness, which makes the picture present a sublime atmosphere without being limited by the size. In this regard, I decided to change the white into black, turning the accessible white square into a black pool that can be seen. This creates a new depth in the visual aspect. In this way, the white building is surrounded by a deep pool of silence, you stare at it while it stares at you. The surroundings suddenly become quiet. There is only the rustling of the wind blowing through the Six Gentlemen.

Side B
However, I did not eliminate the landscape water system in the original courtyard that takes the meaning of Winding Stream Party. I wanted the design of this flowing water to become a surging current in the calm water courtyard, forming the design of water within water. The water flows from the plunge into the center of the courtyard, spirals and twists, then flows toward the yoga room, connecting with the external water system under the foundation of the building, and finally quietly flowing into the sea. This connects the self-contained Monologue Art Museum to the Yellow Sea.

08 The Black that Doesn’t Sink into the Dark

Side A
The water courtyard has quieted down. When I looked at the white building with a glass façade on the edge of the black pool in the rendering, a new familiarity arose, and the atmosphere of the place was too clichéd. So, I decided to light it up by turning the highest circular yoga room facade into a gradient of stained glass. With a touch of color in the thick ink, there comes a glittering glass fortress.

Side B
The glass fortress originally had only one floor, but the client insisted on having a changing area, and I could only set up a second floor for it to ensure the visual openness of the first floor. I also wanted the façade glass to maintain vertical continuity. I asked Lao Hu to hang the floor up to disconnect the floor and glass façade. Lao Hu arranged the frame in cross shape to provide horizontal lateral stiffness on the roof, combined with the peripheral ring beam to form a frame to provide torsional stiffness, forming a clear and efficient force system. He used four hanging pillars suspended from the main frame beam and hidden in the closet to lift the second-floor slab. Finally, the staircase was also suspended from the floor slab lightly. The first floor was then opened to the gorgeous light.

09 A Few Stars on the Border

Side A
The interior and exterior walls of the Monologue are made of glass, solid wall and flower wall. Independently or in combination, the three are continuous as shifting ink brushstrokes that create the varying boundary conditions of the museum. The flower wall is “written” down as the ink dries.

Side B
To keep the 5m high flower wall safe as well as unfolded continuously, it was necessary to add structural columns every 3.8m behind the flower wall. At the same time the roof panels are overhanging as the compression roof of the brick wall. The intricate flower brick is a GRC brick made of 3% steel fiber content using the premixed method, and there are two modules combined to form the façade pattern. The brick wall either runs double to frame a courtyard, or interfaces with glass or solid walls to forms a continuous 150-meter-long corridor to wrap around the Monologue Museum.

10 A Sleepless Man

I divided a single wall in two to form a tearoom hidden behind the back wall of the corridor, just like the white gap we leave between the brushstrokes. It is an intimate and silent space, a corner where we hide our thoughts. I opened a long horizontal window along the height of the sight line to frame the sight as a scroll, where the six gentlemen were revealed. “Staring at each other while silent fell, remaining speechless only time can tell.”

11 Solitude

There are all kinds of little but cheerful desire in the resorts. Sometimes it could even be too noisy. We need to be quiet. The reason why Xiaoyan Zhang named the art museum Monologue is probably his ambition to create an island in the middle of the bustling sea where people can be alone and solitary. It is our one-person paradise. And the sea is somewhere nearby.

Project Information
Name: Monologue Art Museum
Project Location: Beidaihe District, Qinhuangdao, China
Design Period: April, 2021- June, 2021
Completed: July, 2022
Area: 1272m²
Architecture Firm: Wutopia Lab (Architecture, Interior, Landscape)
Chief Architect: Ting Yu
Project Manager: Hao Li
Project Architect: Hao Li
Design Team: Raven Xu, Zhizheng Wang, Ziheng Li, Xinping Jiang (Intern)
Prototype Research: Xinyang Dai, Jun Ge, Murong Xia, Binhai Miu (Structure)
Lighting Consultant: Chloe Zhang, Shiyu Wei, Xueyi Liu
Material Consultant: Jing Sun

Design Development: Shanghai SUNYAT Architecture Design Co., Ltd.
Design Development Team:
– Architecture: Yumei Zhu
– Structure: Wenxiao Hu
– Electromechanics: Jiayin Shi, Bo Mao, Yaqian Mao, Yuheng Zou
– Interior: Bing Yu, Rui Shen, Licong Zhou, Fang Zhang
– Construction Drawing Design: Tianjing Tianzituowei Architecture Design Co., Ltd.
– Landscape: Beijing Sino-Ocean Landscape Design Institute Co., Ltd.
– Façade: BG&E Façade Technology (shanghai) Co., Ltd.

Construction Unit: SINO-OCEAN GROUP SEATOPIA
Client Team: Xiaoyan Zhang, Yuemin Jin, Dongfang Zhao, Junhao Li, Yue Yang, Yu Shi, Dongyang Zhao, Jiyao Wang, Hai Dou, Jiang Yu, Zhining Zhang, Ning Su, Xingwang Liu, Yishen Jiao
General Contractor: Zhongtian Construction Group Co., Ltd.
Finishing: Sino-Ocean Decoration Engineering Co., Ltd.
Curtain Wall: Tianjin Dongfang Haichuan Door Window and Curtain Wall Joint-stock Co., Ltd.
Garden: Beijing Shengyuan Ecological Garden Co., Ltd.
Flower Tile: Tangshan Yuchuan Construction & Decoration Engineering Co., Ltd.

Photography: CreatAR Images, Seven W
Model: Nayu Su

「Monologue Art Museum」Wutopia Lab 公式サイト

http://www.wutopialab.com/worksinfo.aspx?id=89

 

【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン TECTURE NEWS LETTER

今すぐ登録!▶

中国 関連記事

FEATURE2022.08.31

インパクトだけじゃない! アイコニックなクセつよ中国建築

氷、樹木、輪、宝箱、岩… さまざまな意味を持つ中国のアイコニックな5つの建築
CULTURE2022.10.17

MADアーキテクツによる 景観に溶け込むスタジアム

世界最大の土で覆われた複合施設「衢州スポーツパーク」の目玉となる〈衢州スタジアム〉
CULTURE2022.10.28

ザハ・ハディド・アーキテクツによる地層のようなスポーツセンター

日射量の分析からルーバーの構成を決定し構造体を最適化することで材料を最小限に抑えた〈杭州国際スポーツセンター〉
CULTURE2022.10.07

地元の石をまとい里山の風景に溶け込む博物館

UADが設計した 段々畑や田舎道といった周囲の環境に調和する〈青渓文化歴史博物館〉
CULTURE2022.11.16

歴史的な遺産を内包した 体験的にも新旧交わる空間

ネリ&フーが設計した 清朝時代の木造建築を中心に据えた〈福州茶館〉
CULTURE2022.12.07

洞窟のような建築で非日常を体験する読書空間

MADアーキテクツが設計した 図書館やカフェを有する有機的な建築〈Cloudscape of Haikou〉
CULTURE2022.08.26

浮遊する薪で光のうつろうレストラン

MIX Architectureが農村活性化プロジェクトとして中国の村に設計した〈山水 薪の庭〉

ウートピア・ラボ Topics

CULTURE2024.02.15

本の山から通りとつながる"非"読書家のための書店

連なる背表紙のようなアルミパネルで包まれた本の街〈上海ブックシティ〉

RECOMENDED ARTICLE

  • TOP
  • CULTURE
  • ARCHITECTURE
  • 中国絵画の線のように物語を紡ぐミュージアム、ウートピア・ラボが設計した 太さや明るさが不規則なギャラリーがシアターやスタジオをつなぐ〈モノローグ・アート・ミュージアム〉中国
【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ