PROJECT
PROJECT2022.04.21

SKF_"FLAT369" / no.555

地域との交流を図る細長の共同住宅

(English below)

世田谷、桜新町の共同住宅。
もともとは縦列駐車で4台ほどしか停められない駐車場であった場所で、片側で4mほどの幅員があるものの、その反対側では3mを切る幅員。
ここに共同住宅を計画したのだが、ワンルーム6世帯のほか、シェアキッチン・シェアリビング、そして屋外広場といった共有スペースをもつ。
幅員の狭さから廊下は設けることができないために、2つの縦動線となる階段を2つ設け、各住戸に直接アクセスする最短ルートとしている。

1階には、住人が利用できるシェアリビングとシェアキッチン、そして屋外広場を設け、住人同士だけでなく、周辺近隣とのコミュニケーションの場となることも意図している。
オープンスペースの壁が八の字に道路に開くことで、圧迫感を軽減し、そして地域に少しでも開こうとする意思表示でもある。

構造的に不利な薄っぺらい平面計画では、弱軸を補てんするために木造の2重壁をところどころに設けているが、狭小建築の中でその厚みを感じさせないことに注意しながら、効率のよい位置に最小限に設けている。

以前は駐車場として地域にとっては無に近い存在であった場所が、地域に還元できるような存在となることを祈っている。(土田拓也)

Long and narrow communal housing to interact with the local community

Apartment house in Sakurashinmachi, Setagaya.
Originally a parking lot that could hold only four cars in parallel parking, the lot is 4 meters wide on one side but less than 3 meters wide on the other side.
The apartment was planned to house six one-room households, a shared kitchen, a shared living room, and an outdoor plaza.
Because the narrow width of the building does not allow for a corridor, two staircases with two vertical flow lines are provided as the shortest route for direct access to each dwelling.

On the first floor, a shared living room and kitchen for residents to use, as well as an outdoor plaza, are intended to provide a place for communication not only among residents but also with the surrounding neighborhood.
The open space wall opens up to the street in a wide hem shape to reduce the feeling of oppression and to show the intention to open up to the local community as much as possible.

In order to compensate for the weak axis of the structurally disadvantageous thin floor plan, double wooden walls have been installed here and there, but they have been placed at minimum efficient locations, taking care not to make their thickness felt in the narrow building.

It is hoped that the site, which previously existed as a parking lot and was close to nothing to the community, will become a place to give back to the community. (Takuya Tsuchida)

【SKF_"FLAT369"】

所在地:東京都世田谷区
用途:共同住宅・集合住宅
竣工:2021年

設計:no.555一級建築士事務所
担当:土田拓也、新倉桃子
構造設計:山科淳史(シェルター)
電気設備設計:EOS plus
衛生設備設計:EOS plus
施工:江中建設

撮影:森 政俊

工事種別:新築
構造:木造
規模:地上3階
敷地面積:101.89m²
建築面積:63.26m²
延床面積:189.78m²
設計期間:2019.12-2020.07
施工期間:2019.02-2021.05

【SKF_"FLAT369"】

Location: Setagaya-ku, Tokyo, Japan
Principal use: Housing complex
Completion: 2021

Architects: number fives architectural design office
Design team: Takuya Tsuchida, Momoko Niikura
Structure engineer: Atsushi Yamashina / Shelter
Electrical system design: EOS plus
Sanitary equipment design: EOS plus
Contractor: ENAKA Construction

Photographs: Masatoshi Mori

Construction type: New building
Main structure: Wood
Building scale: 3 stories
Site area: 101.89m²
Building area: 63.26m²
Total floor area: 189.78m²
Design term: 2019.12-2020.07
Construction term: 2019.02-2021.05

Other works

PROJECT2022.05.25

SJH_"garari" / no.555

インナーバルコニーとガラリで閉じながら開く家
PROJECT2022.05.19

IDU_”idumi nursery school + after school" / no.555

既存遊具や樹木に敬意を払いゾーニングした学童教室
PROJECT2022.05.02

KNS_"Shiina children school" / no.555

縁側を継承しながら変化を吸収する不揃いな保育施設
【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ