PROJECT
PROJECT2024.01.30

HOUSE-U / N.A.O

ズレを取り入れた設計で 空間とモノを調和させる家

計画地は、古い家屋があった広い敷地を2区画に分譲した1区画である。北側と南側に2面接道した変形敷地であり、隣地や道路との高低差がある状態であった。特に南側道路向かいの隣地が地盤面から約2.5mほど高いため、日射への影響が懸念された。加えて北側道路が敷地への主出入り口になるのだが、地盤面から約1.2mほど低い状態にあり、擁壁などのコスト面の懸念もあった。施主からはその2点の懸念事項を払拭する計画とすることと、間仕切りのない広い空間を設けることが主の要望とされていた。

〈HOUSE-U〉に限った話ではないのだか、私は実際の計画地に机と椅子を持ち込み、数時間滞在しながら大枠の方向性を思案する。その作業によって判断できたことが下記の1~6である。

1:日射シミュレーションアプリを使用し、太陽軌道を確認すると敷地東側エリアの高い位置からは問題なく日射を確保できる。逆に敷地西側のエリアは日射の確保が難しい。

2:南側隣家に対して角度を振ると計画建物がほぼ真南に向き、方位的に優位に働きつつ、窓からの視線が対面になることを避けられる。

3:北側道路は高速道路のインターに続いていることもあり、交通量も多く騒音や排気ガス量も比較的激しい。同時に北側隣地の飲食店からは排気などの騒音や臭いも多少はある。

4:西側隣家の土留めにクラックなどがあったことから転倒の危険性がある。仮に転倒しても計画建物に被害がないよう距離を保つ必要性がある。

5:南側道路は車の通行はできないことから、限定された人の往来しかなく利用者は少ない。

6:高低差が低い北側道路から地盤面までは坂道で繋がっているが、駐車するのに支障がない程度の勾配である。

そのことから、

A:建物全体を西側隣地の土留めから距離を保ちつつ、東側のポジティブなエリアを活かすため、建物配置を東側に寄せる。

B:限定された人の往来しかない南側道路面に対し積極的に開き、採光を確保しつつ、南側隣地に対して角度を振り、窓からの視線が対面になることを避けながら、方位的に優位な南面をつくる。

C:東側のポジティブなエリアに階高が高く大きなボリュームを設け、日射取得をしつつ、メインとなるLDK、ガレージ、書斎、主寝室、衣装室を一体空間として配置する。

D:西側のネガティブなエリアに低いボリュームでサブとなる水回り、予備室などを配置しつつ、東側の大きなボリュームに対してのコントラストを高める。

E:北側は可能な限り閉じ、北側道路や飲食店からの騒音や臭いに考慮しつつ、南側の開放感や内部の大きなボリュームへのコントラストを高める。

F:北側道路から地盤面までの坂道はそのまま活かし、スロープ状の駐車場兼アプローチとすることで擁壁などの土留めを不要としコストを抑える。

上記A~Fの構成を取る計画とした。

ここまでは周辺環境や要望からロジカルに計画した内容であるが、〈HOUSE-U〉には、もう1つのコンセプトを設けている。それは「ズレをつくる・違和感をつくる」というものだ。

間仕切りがない広い空間を設けたいという要望は「モノを自由にレイアウトしたい」という理由からだった。施主夫婦は多くのモノを所有していた。その時に出会ったよいモノを長く使う主義なのだと私は感じていたのだが、そのせいかモノ同士の統一感はあまりない。しかし、不思議とまとまりがあり、非常にセンスのよいモノで溢れていた。現在のセンスのよいモノも残り続けながら、新たに豊かな多くのモノが少しずつ増えていく未来が想像できた。

そのモノを活かすような空間を思案すべきだと考えた。かといってホワイトキューブのようなモノが主役になりすぎるプレーンな空間ではなく、モノと空間が渾然一体となっていくような構成を目指し、ベースとなる建築側に「ズレ」や「違和感」をあえて設えた。平面形状が不整形であったり、シンメトリーのようでアシンメトリーであったり、マテリアルや色などの切り替えに統一感をもたせないことなどだ。ファッションでいうと「外し」のような感覚である。スーツであれば革靴を履くことで統一感は生まれるが、あえてスニーカーを履き「外す」ことでインパクトを与える。普通は揃えていくところをあえて揃えず「外し」ていく作業を施主夫婦のセンスやアイディアを借りながら協働で繰り返し、構成を決定していった。

空間に多くの「外し」を設け「ズレ」や「違和感」をつくることによって、住宅の建築空間単体だけではなくモノ、つまりは、人や生活や営みが介入することで活性化される住空間の提供を目指した。(加藤直樹)

A house where space and objects are harmonized by a design that incorporates misalignment

The proposed site is one of two subdivisions of a large lot that used to house an old house. The site is a deformed site with two intersecting roads on the north and south sides, and there is a difference in elevation between the adjacent land and the road. In particular, the lot across the street on the south side was about 2.5 m higher than the ground level, and there were concerns about the impact of solar radiation. In addition, the road on the north side, which is the main entrance to the site, is about 1.2 m lower than the ground level, and there were concerns about the cost of a retaining wall. The client’s main requests were for a plan to eliminate these two concerns and create an ample space with no partitions.

I brought a desk and chairs to the actual project site and spent several hours there thinking about the project’s general direction. The following are the decisions I made as a result of this process.

1: Using a solar radiation simulation application, I confirmed the sun’s orbit and found that the high position on the site’s east side would receive solar radiation without any problem. Conversely, securing solar radiation in the area on the west side of the site is difficult.

2: When the angle is swung to the neighbor’s house on the south side, the planned building faces almost directly south, which works to its advantage in terms of orientation while simultaneously avoiding the view from the window to the opposite side.

3: The road on the north side leads to an expressway interchange, and the traffic volume, noise, and exhaust emissions are relatively heavy. At the same time, there is some noise and smell from the restaurant on the neighboring property to the north.

4: There are cracks in the earth retaining wall of the house next door on the west side, so there is a risk of the building falling. Even if it were to fall over, it is necessary to maintain a distance to prevent damage to the planned building.

5: Since the south side road is not accessible to cars, there is only limited human traffic and few users.

6: The northern road, which has a low difference in elevation, is connected to the ground level by a slope, but more than the slope is needed to impede parking.

Therefore,

A: The entire building is kept at a distance from the earth retaining wall of the adjacent land on the west side, while the building layout is moved closer to the east side to take advantage of the positive area on the east side.

B: The building is positively open to the south side of the street, where there is only limited pedestrian traffic, to ensure lighting and to create an azimuthally superior south side while swinging the angle of the building to the south side neighbor’s lot and avoiding the view from the windows to the opposite side of the building.

C: A large volume with a high floor height is built in the positive area on the east side to obtain sunlight, and the main LDK, garage, study, main bedroom, and wardrobe room are arranged as a single space.

D: The negative area on the west side will have a low volume with a sub-floor water supply and a spare room while increasing the contrast with the large volume on the east side.

E: The north side should be closed as much as possible to increase the contrast to the openness and large interior volume on the south side while taking noise and odor from the road and restaurants on the north side into consideration.

F: The slope from the road on the north side to the ground level will be utilized as it is, and a sloping parking lot and approach will be used to reduce costs by eliminating the need for retaining walls and other earth-retaining measures.

The plan was designed to take the above configuration from A to F.

While the above is a logical plan based on the surrounding environment and the client’s requests, “HOUSE-U” has another concept. This is “creating a sense of displacement and discomfort.

The desire for ample space with no partitions was based on the desire to “lay out things freely. The client couple owned many things. The couple was committed to using the best things they found at the time for a long time, and perhaps because of this, there was little sense of unity among the things they owned. However, there was a strange sense of cohesion, and the house was filled with very tasteful objects. I imagine a future in which many new and rich objects would gradually increase in number while the present objects with good taste would continue to remain.

We decided to consider a space that would make the most of these objects. However, it is not a plain space like a white cube in which objects play too dominant a role, but rather a composition in which objects and space become a harmonious whole. The planar shape is irregular, the symmetry is asymmetrical, and the transition between materials and colors is inconsistent. In fashion, it is like “Hazushi.” In the case of a suit, a sense of unity is created by wearing leather shoes, but by “Hazushi” the shoes by wearing sneakers, the impact is created. The process of “Hazushi” shoes, usually done by aligning them, was repeated in collaboration with the sense and ideas of the client and his wife, and the composition was decided.

By creating a lot of “gaps” and “discomfort” in the space, we aimed to provide a living space that is activated not only by the architectural space of the house itself but also by the intervention of things. In other words, people and their lives and activities. (Naoki Kato)

【HOUSE-U】

所在地:神奈川県中郡
用途:戸建住宅
クライアント:個人
竣工:2022年

設計:N.A.O
担当:加藤直樹
構造設計:加藤直樹
施工:バウムスタンフ

撮影:花岡慎一

工事種別:新築
構造:木造
規模:地上2階
敷地面積:298.36m²
建築面積:109.76m²
延床面積:110.50m²
設計期間:2021.01-2021.-08
施工期間:2021.09-2022.04

【HOUSE-U】

Location: Naka-gun, Kanagawa, Japan
Principal use: Residential
Client: Individual
Completion: 2022

Architects: N.A.O
Design team: Naoki Kato
Structure engineer: Naoki Kato
Constructor: BAUMSTUMPF

Photographs: Shinichi Hanaoka

Construction type: New Building
Main structure: Wood
Building scale: 2 stories
Site area: 298.36m²
Building area: 109.76m²
Total floor area: 110.50m²
Design term: 2021.01-2021.-08
Construction term: 2021.09-2022.04

Other works

PROJECT2021.06.17

HOUSE-I / N.A.O

平面・断面・素材をコントロールして閉じつつ開く家
PROJECT2021.06.03

HOUSE-NN / N.A.O

要素を多くし生活を許容する、変形敷地での狭小増築
PROJECT2021.05.21

HOUSE-W / N.A.O

シンプルな操作でプライバシー性を確保した平屋の家

設計者の皆さまへ
自社で設計したプロジェクトを「TECTURE」サイトに登録しませんか? 登録されたプロジェクトより『TECTURE MAG』掲載を検討します。

【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ