ノルウェーのフィヨルドに浮かぶ〈サーモン・アイ(Salmon Eye)は、銀色に輝くサーモンの鱗のような9,250枚のステンレススチールプレートに包まれたフローティングパビリオンです。養殖にまつわる世界トップクラスのビジターセンター兼学習センターであり、夜にはレストランとしても営業しています。
水産養殖企業アイデ・フィヨルドブルク(Eide Fjordbruk)のために建てられた建築であり、そのユニークなデザインや体験により、同社の持続可能な水産養殖技術を世界に向けて発信しています。
コペンハーゲンを拠点に国際的に活動する設計事務所 クヴォルニング(Kvorning)が設計しました。
(以下、Kvorningから提供されたプレスキットのテキストの抄訳)
〈サーモン・アイ〉は、ノルウェーのローセンダールのすぐ近く、ハダンゲルフィヨルドに位置する浮遊型の養殖インフォメーションセンター兼アートインスタレーションであり、2022年9月に公開された。
オーナーである水産養殖企業アイデ・フィヨルドブルク社は、持続可能な水産物により、いかに地球をより良く支え、世界にインスピレーションを与え、情報を提供することを目指している。〈サーモン・アイ〉は、アイデ・フィヨルドブルク社の3代目であり、同社のCEOであるソンドレ・アイデ(Sondre Eide)氏が発案し、出資したプロジェクトである。
〈サーモンアイ〉は、養殖が環境に与える影響やその生産技術を伝えることを目的とした、世界トップクラスのビジターセンター兼学習センターであると同時に、夜はミシュランレストランとしても営業している。
0kmフードをコンセプトとする「アイリス(Iris)」と名付けられたこのユニークなレストランには、建築、デザイン、体験、エクスペディション・ダイニングが融合されており、あらゆるメディアで話題となっている。
センターの外観は、銀色に輝くサーモンの鱗のような9,250枚のステンレススチールプレートに包まれ、その形状はサーモンの目玉を模している。そのため〈サーモン・アイ〉と名付けられた。
全高15m、直径26mの〈サーモン・アイ〉は、4フロア、1,000m²のユニークな体験ができる空間を提供している。3本の長いワイヤーでフィヨルドの底に固定された〈サーモン・アイ〉は、船着き場に設置され、技術的にはボートとして登録されている。
持続可能な探検を楽しめるよう、すべてのゲストは2隻の電気シャトルフェリーにより〈サーモン・アイ〉に到着し、魅惑的で没入感のある映画のような体験を楽しむことができる。
© Håkon Settemsdal
ノルウェーで最も美しいフィヨルドの1つであるハダンゲルフィヨルドに浮かぶ、きらめくセンターは、遠くからでも目を引き、近くの空港に着陸する飛行機からも、Google Earthの最新衛星画像からも確認することができる。
事実、ノルウェーの象徴的なフローティング・ランドマークとして急速に知られている。
クヴォルニングのCEOであり、建築デザインの立案者であるアルネ・クヴォルニング(Arne Kvorning)は次のように語る。
「〈サーモン・アイ〉は、アイデ・フィヨルドブルク社の国際的なデザインアイコンとなり、将来的に持続可能な水産養殖に革命をもたらすだろう。そして、この浮遊型養殖インフォメーションセンター兼アートインスタレーションは、あらゆる面で持続可能な水産養殖の新たな基準となるだろう。」
「デザイン、インタラクション、研究、テクノロジー、没入型体験など、 当初のアイデアがそのまま実現されていることに、非常に興奮している。〈サーモン・アイ〉は、私たちが初期に作成したビジュアルとまったく同じである。」
「アイデを当初から信頼し、その可能性を信じていた、信頼のおける、意欲的で先見性のある起業家ソンドレ・アイデ氏、アイデ家、そしてアイデ・フィヨルドブルク社の献身的なチームとともに、このフローティングパビリオンを設計することができて、本当に素晴らしい経験であった。」
〈サーモン・アイ〉は、サーモン養殖の未来について学び、教え、オープンな議論を行うための主要なフォーラムとなることを目指している。その目的は、持続可能性の高い水産養殖の実践方法を構築し、進化させることにある。
アイデ・フィヨルドブルク社は、長年にわたり、持続可能性の高いサーモン養殖の開発をリードしてきた。事実、同社はカーボンニュートラルなサーモンを生産した最初の養殖企業であり、環境報告書を公表した最初の企業でもある。同社が最近実施した施策の1つに、作業用船舶と施設をグリーンエネルギーで完全に稼働させるというものがある。
以下、Kvorningのリリース(英文)です。
Salmon Eye – a spectacular floating pavilion in Norway’s Hardangerfjord
Salmon Eye, a floating aquaculture information center and art installation in Norway’s Hardangerfjord, located just outside Rosendal was reveiled in September 2022. Its unique architecture and design were created by Kvorning. The owners Eide Fjordbruk intend to inspire and inform the world on how to better feed the planet with sustainable seafood. The project was conceived and financed by Sondre Eide, the CEO and third-generation salmon farming business of Eide Fjordbruk.
What you see is what you get
Salmon Eye is a world-class visitor and learning center designed to communicate the impact of aquaculture and its production techniques – but is at the same time also a Michelin restaurant after dark. ‘Iris’ is the name – and the unique combination of architecture, design, experience, and Expedition Dining has gone viral on all media. The exterior design of the center mimics the shiny, silvery skin of salmon and the shape takes after the fish’s eye – hence the name of the center Salmon Eye. It glistens brightly in the Hardangerfjord, one of Norway’s most stunning fjords, and can be seen from miles away – it can even be seen from an airplane landing at the nearby airport or through the latest uploaded satellite images made by Google Earth. Indeed, it is quickly becoming an iconic, floating landmark in Norway.Arne Kvorning, CEO of Kvorning and mastermind of the architectural design of the pavilion, is very proud of the outcome, especially because the unveiling of the pavilion revealed how the produced design stayed completely true to the sketches and visuals he made back in 2019:
‘Salmon Eye will become an international design icon for Eide Fjordbruk and revolutionize sustainable aquaculture in the future. I am convinced that the floating aquaculture information center and art installation will be setting new standards for sustainable aquaculture in every aspect. Design, interaction, research, technology, and immersive experiences. I am extremely thrilled to experience how the initial ideas are intact. Salmon Eye looks completely like our early visuals. It has been fantastic to design the floating pavilion together with such a trustful, ambitious and visionary entrepreneur like Sondre Eide, the Eide family, and the dedicated team at Eide Fjordbruk who believed in the idea and envisioned its full potential from the very beginning..’
Sustainable aquaculture in new evolutionary way
Salmon Eye intends to be a leading forum for learning, teaching, and holding open discussions about tomorrow’s salmon farming. The aim is to build and evolve toward creating highly sustainable means of aquaculture practices. For many years now Eide Fjordbruk has been on the forefront of developing highly sustainable salmon farming: indeed, they were the first fish farming company to produce carbon-neutral salmon and the first to share environmental reports. One of their latest implemented policies was to have their working boats and facilities be fully operational on green energy.Eminent speakers on future fish farming
The Grand Unveiling of Salmon Eye took place in Hardangerfjord, Norway, on the 2nd of September, 2022. Several eminent speakers discussed the future of fish farming, including Bjørnar Skjæran and Sigrid Hagerup Melhus, Norwegian Minister of Fisheries and Deputy Minister in the Ministry of Climate. Also participating at the roundtable was Tom Rivett-Carnac, one of the principal architects of the Paris Agreement and co-founder of Global Optimism in 2016.—-
About Salmon Eye
Floating experience center for the aquaculture industry in the heart of the Hardangerfjord, Norway.
www.salmoneye.noCONCEPT
Salmon Eye is a floating experience center for the aquaculture industry, the world’s largest floating art installation, and Michelin restaurant in Norway’s Hardangerfjord, aiming to explore how to feed the planet with sustainable seafood in the future.DESIGN PROCESS
True to its nature and Kvorning’s initial visuals, Salmon Eye stands out in its ellipsoid design. Bathed in 9,250 stainless steel plates – shaped like fish scales to imitate the appearance and color of a salmon’s skin. Iconic from idea to final design.CONSTRUCTION
1,000 sq m space for unique experiences and a total height of 15 m. The interior space spans 4 levels. Anchored at the bottom with 3 long wires, Salmon Eye is built at a ship wharf and technically registered as a boat.EXPEDITION
Ensuring a sustainable expedition for all visitors two electric shuttle ferries are key. On arrival, guests are treated with a captivating and immersive cinematic experience.BELOW THE SURFACE
To feed the future, we need to look below the surface. Setting new standards for sustainable aquaculture in every way. Design, research, technology, and experiences.EDUCATION AND DIALOGUE
Education, dialogue, and open discussions about the future of fish farming and sustainable food production fostering innovations and catalyzing political change.CONFERENCE AND EXPEDITION DINING
The immersive interior with cinema space, inclusive long, curved ramps, and a top floor Michelin restaurant named ‘Iris’, focusing on the concept of ‘zero km food’.Fun Facts
1 Of a Kind Floating Experience
2 September 2022, Unveiled
2 Electric Shuttle Ferries
4 Floors
5 m Waves
13 Anchors
15 m Height
18 Delicate Dishes
26 m in Diameter
150+ International Media
300 m Depth
330° View from Roof Top
1,000+ Sq m of Experiences
1,256 Tons
9,250 ‘Scales’ of Stainless Steel
German Design Award 2024 GOLD for Excellent Architecture
Restaurant Iris / Michelin Restaurant / Expedition Dining / Chef Anika MadsenAbout Eide Fjordbruk AS, https://www.efb.no
Eide Fjordbruk is a family run salmon farming business operating in the fjords of Hardangerfjord, Fensfjord, and Osterfjord, in the county of Hardaland in western Norway. Eide Fjordbruk has more than 45 years’ worth of experience in the fish farming industry and has played an instrumental part in developing as well as providing innovation within the industry. This entrepreneurial spirit, that the company was founded on, is still an integral part of its driving force today. Food tradition: Eide has a long tradition within food production stretching back to the 1600s and encapsulates the journey from the earth, via water to the sea.About Kvorning, www.kvorning.com
Kvorning is an international, network-based design studio specializing in concept development, strategy, consultancy, scenography, immersive experiences and exhibitions, feasibility studies, and master plans.We form strategic international partnerships with the sharpest minds, creating teams with strong local ties and deep cultural understanding. Together, we develop and realize captivating concepts, experiences, and exhibitions where storytelling, design, and spatial understanding come together seamlessly.
Our approach places great emphasis on understanding the essence of our clients’ projects. We are ready to step in as advisors and mediators, whether for public or private ventures. As architects and designers of experiences and exhibitions, we have the expertise to guide complex processes and ensure mutual understanding between clients, building architects, and exhibition designers – all driven by a clear, compelling vision.
EXPERIENCES AND EXHIBITIONS WORLDWIDE SINCE 1992
CREDITS
Client: Eide Fjordbruk, Hålandsdalen, Norway
Architectural concept and design: Kvorning
Interior Design of Restaurant Iris: Norm Architects
Contractor AS: Fluctus, Norway
Fabrication: Marketex Marine, Estonia
Drone video: Håkon Settemsdal
Photos:
Salmon Eye
Håkon Settemsdal
Sebastian L Torjusen
Tobias L Torjusen
Rasmus Jurkatam
John Asle Eivind Hansen
Kvorning
「SALMON EYE」Kvorning 公式サイト
https://www.kvorning.dk/cases-2/#!/eide-fjordbruk